Page 23

DTUavisen1705

ery became a reality. Here, three-week courses are now held—bachelor students doing final projects, with particularly interested students helping out to gain experience that can pave the way for a master brewer degree—with Preben in the role of patient, knowledgeable teacher. The students brew beer while learning about the chemical processes that transform   NR. 5·2017  |  CAMPUSLIV / CAMPUS LIFE  |  23 grains into a tasty beverage. At a young age, Preben worked as bus boy, dishwasher and later apprentice chef in his aunt’s restaurant—Gyngehesten—at the world’s oldest amusement park, Bakken. School was not really his cup of tea—the teachers were all mindless hippies, as he puts it, and mostly let him do his own thing. “I was really good at backgammon and chess, but my school grades were mediocre at best.” While still in year 10, he trained as an apprentice chef in Oscar Pedersen’s restaurant De Syv Små Hjem: “I thought I might as well skip the last six months,” he explains. At the restaurant, he was often seen flambéing Crêpes Suzettes at the tables. “I was a dab hand at flambéing and getting the perfect crispy pancake finish—every time. The tips were good,” he remembers. He is quite happy cooking while others watch—the same goes for brewing. Preben is clearly in his element when talking about the complex brewing process. „Det drejer sig bare om at lave en ’bindefars’. Man kommer nogle grøntsager i, der stadig har lidt tekstur; så kan det sagtens få en stegeoverflade. Det tror jeg, er en gangbar ting,“ lyder det fra den forhenværende kok. Idéerne nærmest vælter ud af ham, og mange af dem er i gang med at blive realiseret i hans nystartede firma Dacofi; et navn, der kommer af ordene dansk, compact og filtrering. Der er god gang i forretningen, Preben håber på snart at kunne ansætte et par medarbejdere og få indskudt kapital fra Grøn Omstillingsfond og en engelsk fond, som investerer i grøn energi. „Men det er jo ikke penge, der lander i min tegnebog. Jeg gør det heller ikke for pengenes skyld: jeg har ikke noget højt forbrug,“ siger Preben. Han bor året rundt i en kolonihave i Herlev, som han selv har bygget om og lavet kloakanlæg til. „Jeg har haft et stort hus med en kæmpe grund, men jeg lavede aldrig andet end at gøre rent – og det gider jeg sgu ikke,“ smiler han. Så villaen blev byttet til en lejlighed, som nu for det meste er lånt ud til et af børnene. Preben har en del afspadsering på grund af de lange vagter ved fadølsanlægget, f.eks. til Folkemødet, så flere uger af foråret tilbringer han i en lille by i Midtitalien, hvor han har et hus; et skønt sted på toppen af en bjergskråning fuld af vildtvoksende krydderurter og humle. Også det har han sat i tip top stand og forsynet med en frithængende terrasse, hvor han kan stå og lave mad, mens han nyder udsigten. Når huset er helt færdigt, skal det bruges som byttehus, så han og konen kan komme til New Zealand – uden at skulle bo på hotel, for det er absolut ikke noget for den aktive mand at være spærret inde på et lille rum mere end højst tre dage. Og som om det ikke var nok, har han også kig på en plads i Bangkok, hvor han kan bygge en husbåd. „Jeg vil have et sted, hvor det er varmt og behageligt at være, når jeg kommer op i årene. Jeg har jo planer om at blive mindst tyve år ældre,“ smiler han. I kulissen står en af hans lærlinge på spring for at overtage jobbet som brygger, godt oplært både i bryggerkunsten, sikkerhed og hygiejne. Det hele smelter sammen i Prebens sidemandoplæring, for der er jo ingen grund til at spilde tiden. Men det bliver ikke lige foreløbig. Preben har stadig masser af idéer – til glutenfri øl brygget på tang og havre, til bæredygtig øl brygget på korn i stedet for malt, til forbedringer på pressemaskinen og meget mere. Han står aldrig stille. Som en af lærlingene, Jes Hedensted, udtrykker det: „Hvis man sendte fem personer i hælene på Preben, kunne man hurtigt samle projektidéer til et helt hold.“ FOTO JOACHIM RODE BLÅ BOG Preben Bøje Hansen er 61 år og bor en stor del af året med sin kone i et kolonihavehus i Herlev. De har tilsammen seks børn og ni børnebørn mellem 23 og 4 år. • 2015: Levnedsmiddeltekniker på DTU Fødevareinstituttet • 2014: Opretter firmaet Dacofi på grundlag af en patenteret filterteknologi • 2013: Fuldtidsbrygger og praktisk vejleder på DTU Bryghus • 2008: Starter bryggeklub på DTU • 1996: Ansat som levnedsmiddeltekniker på DTU Systembiologi • 1995: Elev på DTU Systembiologi • 1993: Levnedsmiddeltekniker fra Roskilde Slagteriskole • 1988-93: Jord- og betonarbejder • 1979-88: Bing & Grøndahl • 1977: Uddannet som kok fra restaurant 7 Små Hjem SCAN TO READ FULL ARTICLES dtu.dk/1705


DTUavisen1705
To see the actual publication please follow the link above