Danske afgrøder
er meget oftere fri
for pesticidrester
RAPPORT Årets Pesticidrapport 2016 fra Fødevarestyrelsen
og DTU Fødevareinstituttet viser igen, at udenlandske
afgrøder oftere indeholder sprøjterester end tilsvarende
danske varer.
Af Miriam Meister
Dansk producerede afgrøder indeholder
generelt færre sprøjterester end tilsvarende
udenlandske varer. Det fremgår af
Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttets
Pesticidrapport 2016. Forbrugere
kan således minimere deres pesticidindtag
ved at vælge dansk i frugt- og
grøntafdelingen – eller de kan vælge de
økologiske varianter for helt at undgå pesticidrester.
Rapporten viser, at der oftere er sprøjterester
i prøver af konventionelt dyrket
frugt (69 procent) end i prøver af konventionelt
dyrkede grøntsager (43 procent).
I frugt er sprøjterester fundet i 45 procent
af de danske prøver, 72 procent af
prøverne fra andre EU-lande og 74 procent
af prøverne fra lande uden for EU.
I grøntsager er sprøjterester fundet i 27
procent af de danske prøver, mens tallene
for grøntsager fra andre EU-lande
og uden for EU er henholdsvis 55 procent
og 43 procent.
Mere end ét pesticid er oftere fundet
i samme prøve af udenlandske fødevarer
sammenlignet med de testede danske varer.
I 33 procent af de udenlandske prøver
er der fundet mere end ét pesticid, mens
det kun er tilfældet for 10 procent af de
danske prøver.
DTU Fødevareinstituttet vurderer, at
pesticidrester i de koncentrationer, der
er påvist i Pesticidrapport 2016, generelt
ikke udgør en sundhedsrisiko, når man
spiser en gennemsnitlig og varieret kost
– uanset produktionsmåden, og hvor afgrøderne
kommer fra.
Beregninger fra instituttet viser også,
at forbrugere kan halvere deres indtag af
pesticider ved at vælge danske afgrøder,
hvor det er muligt.
I alt 97 procent af prøverne af konventionelt
dyrket, ikke forarbejdet frugt,
grønt og korn indeholder enten ingen eller
sprøjterester under grænseværdien.
Kun i to tilfælde (udenlandske prøver
af majroe og mango) har de påviste sprøjterester
givet anledning til sundhedsmæssige
betænkeligheder. Som en konsekvens
har Fødevarestyrelsen tilbagekaldt
partierne
af majroe og mango fra markedet og
udsendt en europæisk advarsel om indholdet
i mangoprøven.
I økologiske fødevarer er sprøjterester
fundet i otte prøver (3,3 procent) af de
246 undersøgte prøver. Fødevarestyrelsen
har vurderet, at økologireglerne i tre af
tilfældene er blevet overtrådt.
■■Få mere at vide
Bodil Hamborg Jensen, seniorrådgiver,
DTU Fødevareinstituttet, bhje@food.dtu.dk
Forbrugerne kan minimere deres pesticidindtag ved at købe dansk frugt og grønt.
Consumers can minimize their pesticide intake by buying Danish fruit and vegetables.
FOTO FINN HEIDELBERG, RITZAU
Fewer pesticide
residues in Danish crops
REPORT Danish crops generally contain
fewer pesticide residues than their imported
equivalents—a fact borne out by the findings
of the Veterinary and Food Administration
and DTU Food’s pesticide report 2016.
Consumers can thus minimize their pesticide
intake by choosing Danish fruit and vegetables—
or by choosing organic alternatives to
avoid pesticide residues altogether.
The report shows that pesticide residues are
more often detected in samples of conventionally
grown fruit (69 per cent) than in samples
from conventionally grown vegetables (43 per
cent).
NR. 1·2018 | SAMFUND / SOCIETY | 13
SCAN TO READ
FULL ARTICLES
dtu.dk/1801
Alejandro,
engineer from Co´rdoba.
“ Opening a Danish
textbook could
be your next big
career move”
Sign up for intensive
Danish courses at DTU
sprogcenterhellerup.dk
1605_SH_annonce_DTU_avis_108x314mm.indd 1 01/12/2017 16.50