
12 | INNOVATION / INNOVATION | NR. 2·2018
’Det er svært at lære STARTUP Iværksætteri er ingen garanti for et liv med succes, hurtige biler og champagne.
Realiteterne er ofte meget anderledes. Hør historien om startuppen Sentar, der kuldsejlede.
Af Christina Tækker
Drømmen
„Vi drømte om, at det skulle blive kæmpestort,“
husker Mads Rømer Svendsen om
tiden, inden den nystartede virksomhed
Sentar blev etableret i februar 2016. Dengang
studerede han Design og Innovation
på DTU sammen med Christian Breinholt
fra samme årgang. Med på holdet var også
vennen Lasse Korsholm Poulsen fra CBS.
Christian og Mads var midt i tyverne
og havde begge rygproblemer. Det var
alt for tidligt at få ondt i ryggen, så de
undersøgte markedet og fandt ud af, at
ryg- og nakkesmerter koster europæiske
virksomheder 27 mia. euro i direkte og
indirekte omkostninger på grund af sygemeldinger.
Løsningen var simpel, mente
de to iværksættere. Medarbejderne på
landets virksomheder skulle bruge deres
hæve-sænke-borde meget mere.
Vennerne havde en optur. Det virkede
ligetil. Det var et clear cut. De to ingeniørstuderende
gik i gang med at kombinere
en avanceret sensorteknologi efter
nudging-princippet, som skulle hindre,
at medarbejderne sad ned for længe ad
gangen. Samtidig gik Lasse Korsholm
Poulsen i gang med at udvikle forretningsmodeller.
„Vi ville gerne have succes. Det var
driveren. Og da vi fik vores første bevilling,
var det en kæmpe sejr. Selv om vi var
uerfarne, følte vi os bekræftet i, at vi kom
med unge friske øjne og sparkede døren
ind,“ fortæller Mads Rømer Svendsen.
Christian Breinholt fortsætter: „Iværksætteri
bliver ofte fremstillet som et liv
med succes, hurtige biler, champagne
og luksus. Et liv, som flere og flere stræber
efter. Af samme grund har begrebet
iværksætteri vundet indpas i Danmark de
seneste år. Det manifesteres f.eks. tydeligt
i programmet ’Løvens Hule’ og gennem
kendis-iværksættere som Tommy Ahlers
og Christian Stadil.“
„Realiteterne er bare helt anderledes.“
Hverdagen
I begyndelsen gik det stærkt. De to venner
studerede om dagen og arbejdede
med deres opfindelse i weekender og om
aftenen. Det var spændende og uforpligtende.
Det lille team talte nu også humanfysiologen
Anders Peter Lund. I juni
2016 udviklede iværksætterne den første
”Shifty” og testede den på medarbejdere i
nogle af Danmarks største virksomheder.
Prototypen, der minder om en mobiltelefon
med en fod, registrerede skrivebordets
højde, og hvornår medarbejderne
var til stede. Når det var tid til at rejse sig
fra stolen, fik medarbejderne automatisk
besked fra Shifty, der lyste op med en besked.
Prototypen fungerede godt.
I august 2016 gik Mads Rømer Svendsen
og en kammerat i gang med at skrive
speciale. Det viste sig, at specialet kom
til at gribe ind i kernen af den nystartede
virksomhed. Sideløbende undersøgte
Lasse Korsholm Poulsen markedet i de
store virksomheder, som iværksætterne
troede, at de skulle sælge deres løsning
til. Studiet viste, at virksomhederne ikke
ønskede at købe den nyudviklede løsning
på rygproblemer; deres største arbejdsmiljøproblem
var støj og stress.
„Lasse kommer hjem og siger: ’Det er
fint, at I bruger på den anden side af 60
timer om ugen på at udvikle teknologien,
■ Kort nyt
Idéer og forretning
45 mio. kr. til
sundhedsprojekter
Med en bevilling på 45 mio. kr. støtter
Novo Nordisk Fonden de tre DTU-forskere
Ulrik Lund Andersen, Anja Boisen
og Torsten Dau og deres projekter
inden for sundhedsteknologi som led i
fondens Interdisciplinary Synergy Programme.
Hver modtager 15 mio. kr. til
projekter om hjernens funktioner, bakterier
i tarmsystemet og nerveskader
i
ørerne.
Læs mere på kortlink.dk/srmv.
Øl-genbrug var
Venture Cups bedste idé
I Nordens største startup-konkurrence,
Venture Cup, gik hovedpræmien på
100.000 kroner til Emil Frederik Buhl
Krøll. Han fik prisen for sin startupvirksomhed,
Brewers Spent Grains,
som specialiserer sig i at genbruge restproduktet
’mask’ fra ølbrygning i fødevareproduktionen.
Emil er uddannet
fra DTU og Københavns Universitet,
og han forhandler netop nu med DTU
Fødevareinstituttet om et samarbejde,
der skal hjælpe med at videreføre hans
forskning.
Fortsat ingeniørmangel
Ifølge en ny prognose fra den teknologiske
alliance Engineer the future vil
det danske arbejdsmarked om syv år
mangle 10.000 personer med uddannelse
inden for teknologi, naturvidenskab
og it. „Der er grund til at se på
prognosen med stor alvor,“ siger rektor
Anders Bjarklev. „Vi ved, at dygtige
og kompetente kandidater med teknologisk
forståelse og ingeniørmæssige
kompetencer er en af livsnerverne for
innovation og vækst ude i virksomhederne.“
Læs mere på kortlink.dk/srnh.
Vi skal spise græs
Græsprotein kan være med til at mætte
klodens voksende befolkning, og det
kan produceres økonomisk rentabelt
og bæredygtigt. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet
har sammen med AU
Foulum udviklet en metode til at udvinde
protein fra græs, så det kan bruges
som proteinkilde i fødevarer. Aminosyresammensætningen
ligner den i
proteinkilder som soja, æg og valle.
13 patentidéer er indberettet på DTU
fra årsskiftet og frem til 7. februar
2018. I samme periode sidste år
blev der indberettet 14 patentidéer.
■ News in brief ‘It is difficult to learn from successes’
DKK 45 million for health
projects · Beer recycling tops
Venture Cup · Still major
shortage of engineers · Time to
eat grass
START-UP “Our dream was to make it big,”
remembers Mads Rømer Svendsen as he thinks
back to the time before Sentar was established
in February 2016. Back then, he was studying
Design and Innovation at DTU together with
Christian Breinholt from the same year. Aboard
the team was also friend Lasse Korsholm Poulsen
from Copenhagen Business School.
Christian and Mads were in their midtwenties
and both were suffering from back
problems. Too young to be suffering from back
pain, they began studying the market and discovered
that back and neck pains cost European
companies EUR 27 billion in direct and
indirect costs due to sick leave. The solution
was simple—or so it seemed to the two entrepreneurs.
Employees at Danish companies
needed to use their height-adjustable desks
much more.
The friends were optimistic. It all seemed
straightforward—clear cut. The two engineering
students set about combining an advanced
sensor incorporating the ‘nudging’ principle,
which would prevent employees from sitting
SENTARS FEM GODE RÅD TIL
NYE IVÆRKSÆTTERE
1. Opstil en kritisk problemstilling:
Undersøg den i øjeblikket mest kritiske
problemstilling for din virksomhed. Er
du f.eks. sikker på, at du har et productmarket
fit?
2. Opstil hypotese, valider, reflekter: Vores
hypotese var, at større virksomheder
ville købe ind i vores service. Efter endt
test viste det sig, at højst 5 procent var
interesserede. Så opstillede vi en ny
hypotese og begyndte forfra.
3. Nyd den positive feedback, men
undersøg den kritiske. Lyt og tag kritik
til efterretning og undersøg rigtigheden
af udsagnene. Forsøg ikke at overbevise
andre om det modsatte.
4. Vær klar til at vende om. Faste planer
langt ud i fremtiden mindsker muligheden
for hurtigt at ændre retning. Arbejd i korte
sprints, stop op og undersøg, om I arbejder
med det marked, I forsøger at ramme.
5. Valider dit marked. Undersøg, om der er
et markedspotentiale for jeres produkt/
service, inden I bruger for mange timer
på udvikling. Pretotype fra starten af. Vi
fokuserede for meget på teknologien i
stedet for at sælge konceptet.