Fremtidens køkken tager form i Foodlab
MAD I september åbnede DTU Skylab dørene til Foodlab. Her skal eksperimenteres med fødevarer og deres fremstilling
både i teknologisk og humanistisk/kulturelt perspektiv.
Tomorrow’s kitchen taking shape in Foodlab
FOOD DTU Skylab opened Foodlab in September.
According to newly appointed manager
Roberto Flore, Skylab’s Foodlab will be a
place for experimentation with food and food
production in a technological, but also a humanistic
and cultural perspective.
When DTUavisen visits Skylab’s new
Foodlab in September, it is still in a very early
stage. A naked corridor leads to a large room
which, for the time being, you must imagine
filled with kitchen surfaces and equipment,
computers for collecting data, and the buzz
of students and others with bright ideas for
foods for the future and innovative kitchen
equipment. So far, the most prominent feature
in the room is a large table.
DTU department takes over
Danish-Chinese programme
SDC DTU Bioinformatics has taken over coordination
of the Life Science Engineering
and Informatics (LEI) master’s programme
in Beijing. The programme is part of the Sino-Danish
Center, an education and research
collaboration between all eight Danish universities
and the largest research institution
in China, the Chinese Academy of Sciences.
“We are excited about taking over the programme.
There are plenty of opportunities for
collaboration and research in China, but also
a lot to be done. To begin with, we will focus
on recruiting more Danish students for the
programme.
Af Marianne Vang Ryde
Da DTUavisen besøger Skylabs nye
Foodlab i september, er der endnu ikke
så meget at se. Et nøgent gangareal fører
ind til et stort lokale, hvor fantasien må
tages til hjælp for at se det fyldt med køkkenborde
og –maskiner, dataopsamlende
computere og et summende liv af studerende
og andre, som har gode idéer til
fremtidens fødevarer og køkkenudstyr.
Rummets foreløbig mest markante
indslag er et stort bord, hvorpå der ligger
en bog med titlen ’Food’. Og bordet
er faktisk en meget vigtig del af Foodlab.
Her forestiller Foodlabs leder, Roberto
Flore, sig, at man kan sidde og læse og
udveksle tanker og idéer – og at hele
Skylab-holdet mødes til ’familiefrokost’:
„Måltidet er jo en af de ting, der bringer
mennesker sammen. Og forskningen
omkring det, vi spiser,
og måden maden fremstilles på, kan være
med til at bringe en humanistisk vinkel
ind i den naturvidenskabelige verden,“
siger han.
Det er Robertos mål, at Skylabs ’nyfødte
baby’ skal være præget af den
samme varme og indbydende atmosfære,
som hersker i resten af huset. Allerede i
indgangen skal man mødes af ting, som
fortæller om det, der sker i laboratoriet;
installationer og posters, spiselige planter
dyrket i højden og masser af smagsprøver
– en ’wall of ideas’, som straks sætter nye
tanker i gang i hovedet på den, der træder
ind ad døren.
Hvad er et foodlab?
Der findes endnu ikke mange laboratorier
i verden, hvor man arbejder eksperimentelt
med fødevarer i et ingeniørmiljø.
Konceptet bag foodlab er langt fra
fastlåst, og for Roberto Flore er det netop
også vigtigt at holde mange muligheder
åbne. Han ser det som et interdisciplinært
sted, hvor folk fra mange områder
kan mødes, fra teknisk-videnskabelige
forskere til kokke og sågar arkitekter,
kunstnere og andre humanister.
I forbindelse med mad kan man tale
om alt fra smag, ernæring, bæredygtighed
og tekniske hjælpemidler til historie,
kultur og geografi. Omdrejningspunktet
er ønsket om at forstå maden på et dybere
plan og have en innovativ tilgang til den.
Selv har Roberto arbejdet en del med
insekter, og det vil han fortsætte med.
„Insekter som fødeemne er fremmed
for os i den vestlige verden, men en helt
normal del af madkulturen for to mia.
mennesker verden over. I Foodlab skal
vi både lære at forstå de kulturelle modsætninger
og forsøge at bryde dem. Vi
skal kigge i mange retninger og skabe en
dialog i stedet for at se os blinde på en
enkelt problemstilling som f.eks. bæredygtighed.
En innovation kan kun blive
en succes, hvis den er tilpasset en social
virkelighed.“
Begynder med øl og svampe
Mikrobryggeriudstyr og en fermenteringsmaskine
er noget af det første, som er plads
i Foodlab, så der er allerede nye bryggemetoder,
svampedyrkning og gæring
på
programmet.
Ellers er det op til brugerne at komme
med deres idéer. Roberto Flore rækker
ud til alle på DTU, som vil arbejde med
innovation
i forbindelse med fødevarer,
og er også åben for, at f.eks. kokke og
andre
udefra kan booke sig ind i Foodlab.
„De fleste projekter vil være studenterdrevne,
og vores primære fokus vil
være at coache og hjælpe dem. Men jeg
vil også selv lave en række eksperimenter
og prototyper, som kan inspirere. Interessen
for fødevarer er stor lige nu, så det er
et godt tidspunkt til at starte et Foodlab,
og Skylab er et af de mest relevante steder
at gøre det – i Danmark, i Europa og
endda i verden.“
FOTO KAARE SMITH
DTU-institut overtager dansk-kinesisk program
SDC DTU Bioinformatik har overtaget ansvaret for en uddannelse på Sino-Danish Center.
Af Christel Wagner
SDC DTU Bioinformatik har overtaget
koordineringen af kandidatuddannelsen
Life Science Engineering og Informatik
(LEI) i Beijing. Uddannelsen er en del af
Sino-Danish Center, som er et uddannelses
og forskningssamarbejde mellem
alle otte danske universiteter og den største
forskningsinstitution i Kina, Chinese
Academy of Sciences.
„Vi glæder os til at overtage uddannelsen.
Der er masser af muligheder for
samarbejde og forskning i Kina, men
også meget arbejde. Til at begynde med
vil vi fokusere på at tiltrække flere danske
studerende til uddannelsen og styrke vores
relationer til branchen,“ siger lektor
Paolo Marcatili, der har overtaget rollen
som Head of Educational Programme.
Tidligere blev LEI koordineret af Syddansk
Universitet, der fortsat vil spille en
rolle på uddannelsen i form af undervisning.
Udover Syddansk Universitet bliver
der på LEI undervist af professorer
fra DTU, Københavns Universitet, Aalborg
Universitet og Aarhus Universitet
og naturligvis også fra Chinese Academy
of Sciences.
„Det er en klar fordel i forhold til
undervisningskvalitet,
at vi kan trække på
ekspertisen fra professorer fra hele landet.
Der findes ingen anden uddannelse
i Danmark, der svarer til Life Science
Engineering og Informatik, så vi har brug
for et bredt udvalg af undervisere,“ siger
hjælpelærer Jakob Nybo Nissen.
Danske bachelorstuderende kan ansøge
om optagelse på kandidatuddannelsen,
og hvis de bliver optaget, vil de sammen
med deres danske og kinesiske medstuderende
fra Sino-Danish Center tage til
Beijing for at tage kandidatuddannelsen.
Når de har bestået alle eksamener, erhverver
de to kandidatgrader – én fra DTU og
én fra Chinese Academy of Sciences.
På LEI-uddannelsen undervises der
i de såkaldte ‘Omics’-discipliner: Genomik,
proteomik og transkriptomik. LEIuddannelsen
optager op til 15 danske og
15 kinesiske studerende hvert år.
De studerende på årgang 2018 startede
i september under koordinering
af DTU Bioinformatik og forventes at
færdiggøre
deres uddannelse i år 2020.
Ansøgning om optagelse til årgang 2019
lukkes den 1. marts.
Foodhacks er hidtil blevet afviklet i Skylab. Fremover vil de foregå i det nye Foodlab.
Up until now, the FoodHack events have been held in Skylab. In future, they will take place in the
new Foodlab.
■■Få mere at vide
Roberto Flore, FoodLab Manager,
roflo@dtu.dk
■■Få mere at vide
Paolo Marcatili, lektor, DTU Bioinformatik,
pamar@bioinformatics.dtu.dk
Læs mere på kortlink.dk/v7m5.
14 | UDDANNELSE / EDUCATION | NR. 6·2018