89 mio. kr. til fri forskning
Danmarks Frie Forskningsfond har bevilget
sammenlagt 89 mio. til 24 projekter
fra DTU. Det sker som led i fondens
årlige uddeling af bevillinger til excellent
ny – og ofte risikofyldt – forskning.
DTU tegner sig for lige under 12 procent
af de samlede bevillinger. Forskningsprojekterne
skal være med til at
igangsætte banebrydende forskning på
universiteter, hospitaler og forskningsenheder
landet over og inden for alle
videnskabelige hovedområder.
Kunstig intelligens til
lydprojekt
DTU har udviklet kunstig intelligens
til projektet ’Lyden af Danmark’, hvilket
gør det muligt at analysere og klassificere
de mange lyde, som danskerne
optager ved hjælp af web-appen i
lyden-af.dk. Projektet blev brugt på
Forskningens døgn, hvor der også var
forpremiere på DTU’s nye undervisningstilbud
til gymnasieelever, ’Regn
lyden ud’. Her var kamp til stregen, da
1.500 fysik-, matematik- og computerinteresserede
gymnasieelever deltog i et
læringsforløb om lyd og data og løste et
lydmysterium med kunstig intelligens.
Forsker hædret af IDA
Jens Nørskov har fået en hædersflise
ved Ingeniørforeningens hus i København.
Jens Nørskov er professor på
DTU og en af verdens førende forskere
inden for katalyse. Som en anerkendelse
af hans arbejde har Ingeniørforeningen
i Danmark, IDA, indviet en
særlig hædersflise ved indgangen til
foreningens hovedsæde på Kalvebod
Brygge. Jens Nørskovs vision er at udvikle
en ny energiteknologi, hvor sol-
eller vindenergi, vand og CO2 ved hjælp
af de rette katalysatorer kan omdannes
til brændsler og kemiske stoffer.
Øger signalmolekyler
kræftrisiko?
Fremmer inflammatoriske tilstande
kræftcellers vækst ved at ændre deres
stofskifte? Det spørgsmål har postdoc
Rune Busk Damgaard fået en bevilling
på 10. mio. kr. af Novo Nordisk Fonden
til at besvare med en ny forskergruppe
på DTU Bioengineering. Forskningen
fokuserer på de kemiske signalmolekyler,
kroppens immunforsvar producerer,
når mennesker bliver ramt af inflammation.
Signalmolekylerne har også
den egenskab, at de får kræftceller til
at vokse, og Rune Busk Damgaard har i
forsøg påvist, at de signalmolekyler, der
styrer aktiveringen af immunceller og
inflammation, også regulerer kræftcellers
stofskifte.
DKK 89 million for
independent research ·
Artificial intelligence for
audio project · DTU researcher
honoured by IDA · Do signalling
molecules increase cancer risk?
Økologisk og lækkert
men ukendt herhjemme
FØDEVARER Økologiske blåmuslinger er nemme at dyrke på line i Danmark. Alligevel finder
kun få vej til danskernes tallerkener.
Organic and delicious, but unknown in Denmark
FOOD Moules frites. Mussels and French
fries—an exotic and delicious dish enjoyed by
fearless holidaymakers in Belgium or France—
and in some cases, it is not only the restaurant
guests that hail from afar, but the mussels as
well. The reason for this is that a very large
portion of the rope mussels grown in Denmark’s
Limfjord are exported to Europe.
However, in Denmark consumers, experts
such as cooks and chefs, and retail and catering
buyers have extremely limited knowledge
of the product.
These are the findings of the Organic Rope
Mussel report published by the consulting
firm Orange Elevator. Together with DTU
Aqua, Orange Elevator has examined the barriers
to selling organically grown mussels in
Denmark—and offers suggestions on how to
break these barriers down. The study, which is
part of a project that falls under the Ministry
of Environment and Food of Denmark’s Green
Development and Demonstration Program
Grants, is headed by DTU Aqua in collaboration
with the mussel industry.
■ Kort nyt
Forskere og resultater
■ News in brief
Af Helle Falborg
Moules frites. En eksotisk og lækker ret,
nogle drister sig til at bestille på ferien i
Belgien eller Frankrig. Det er sådan set
bare blåmuslinger med pommes frites,
og i en del tilfælde er det ikke blot restaurantgæsten,
der er turist – det kan
muslingerne også være. Årsagen er, at
en meget stor del af de blåmuslinger, der
dyrkes på liner i Limfjorden, eksporteres
til Europa.
Men herhjemme er kendskabet til produktet
begrænset, både hos forbrugere,
eksperter som kokke og køkkenchefer
samt indkøbere til detailhandlen og storkøkkener.
Det viser rapporten Økologiske Linemuslinger
fra rådgivningsfirmaet Orange
Elevator, der i samarbejde med DTU
Aqua har undersøgt, hvilke barrierer, der
er for at sælge økologisk dyrkede blåmuslinger
i Danmark – og giver bud på, hvordan
man kan bryde dem ned.
Undersøgelsen er en del af et projekt,
som hører under Miljø- og Fødevareministeriets
program Grønt Udviklings-
og Demonstrationsprogram, og som
DTU Aqua har ledet i samarbejde med
muslingeerhvervet.
„I arbejdet med rapporten talte Orange
Elevator med folk med stor viden om
fødevarer
og konstaterede, at kendskabet
til økologiske danske blåmuslinger er
meget
lavt. Men når de så talte om forskellen
på den fiskede blåmusling og blåmusling
fra line, opdagede de, at folk blev begejstrede,“
fortæller professor Jens Kjerulf
Petersen, DTU Aqua.
Begejstringen handler både om muslingernes
kvalitet – f.eks. hvad angår kødkvalitet
og den forholdsvis lave pris – og
om det faktum, at produktion af økologiske
linemuslinger er bæredygtig og bidrager
til at rense vandet i fjordene.
Stort dansk potentiale
„Den glædelige nyhed er, at potentialet
for at øge salget af økologiske linemuslinger
på hjemmemarkedet er stort, og at det
kan understøtte et spirende, bæredygtigt
erhverv,“ siger Jens Kjerulf Petersen.
Der dyrkes flere og flere muslinger på
line i Danmark. Andelen af produktionen,
der er økologisk, er også stigende.
Det forventes, at produktionen til human
konsum i 2019 er på mere end 4.000 tons,
og at mere end 95 procent vil være økologisk.
I løbet af projektet øgede forarbejdningsvirksomheden
Vilsund Blue andelen
af økologiske muslinger solgt i
Skandinavien fra 1 procent til mere end
10 procent. Forfatterne bag rapporten
peger
på alternative veje til at få kendskabet
til produktet ud: Samarbejder med
gourmet-kokke og køkkenfaglige uddannelsesinstitutioner,
foodtrucks med økomusliner
på festivaler og nye måder at
samarbejde med de store supermarkedskæder.
Den danske specialitet er ret ukendt, både blandt forbrugere, kokke og indkøbere.
The Danish specialty is quite unknown among consumers, chefs, and buyers.
■■Få mere at vide
Jens Kjerulf Petersen, professor, DTU Aqua,
jekjp@aqua.dtu.dk
FOTO PANTHERMEDIA
4 | FORSKNING / RESEARCH | NR. 4·2019