Page 14

139040_DTUavisen_0813_final

■■Kort nyt Studier og navne Nye akkrediterede Danmarks akkrediteringsinstitution har godkendt følgende kandidatuddannelser på DTU: • Fødevareteknologi • Bæredygtig Energi • Vindenergi • Bioinformatik og Systembiologi • Bygningsdesign • Digitale Medieteknologier Godkendelserne gælder frem til 2019. Vikar for studieleder Som en del af et EU-finansieret forskningsprojekt vil studieleder Jesper Larsen fra slutningen af oktober til april 2014 være gæsteprofessor ved University of Auckland i New Zealand. I den periode vikarierer Lars Alkærsig som studieleder på Planlægning, Innovation og Ledelse. Lars vil starte som studieleder den 15. oktober og kan kontaktes på MAN-EngMgmt@dtu.dk. Grønt karriere-møde Studerende inviteres til GRØN Karriere, et mødested for virksomheder, der arbejder med ’grønne’ projekter, og studerende, der interesserer sig for bæredygtighed. Næste GRØN Karriere møde holdes den 29. oktober. Ved tilmelding på groendyst.dtu.dk/events/ groen-karriere er det muligt at se, hvilke virksomheder, der kommer, og hvad de har med af oplæg og projektmuligheder. PF i Ballerup Polyteknisk Forening har overtaget de funktioner på DTU Ballerup Campus, som DSR tidligere varetog, og befinder sig nu i DSR's gamle kontor ved siden af boghandelen. Åbningstider er mandag og onsdag fra 12-16, tirsdag fra 08-12. Tidligere DSR-medlemmer er automatisk medlemmer af PF, og der vil blive oprettet tre 'Centerråd', som vil repræsentere Ballerup Campus i PF. Læs mere på Portalen under Meddelelser til studerende. Sommerskole sætter strøm til drømmen Entreprenørskab Sommerskole i august om entreprenørskab og fødevarer fik deltagerne til at tænke anderledes. Initiativet ventes gentaget i 2014. Jannie Jensen (i sort trøje) og hendes medstuderende på sommerskolen. Jannie Jensen (in black top) and her fellow students at the summer school. Derfor! / Thats why! Alle skal lære bæredygtighed Samtlige DTU-studerende bør undervises i bæredygtighed, mener Michael Hauschild, ph.d. og professor på DTU Management Engineering. ■■News in brief Summer school powers dream New accreditations · Director of Studies replacement · Green career meeting · PF in Ballerup Entrepreneurship 25 participants from around the world spent three weeks of their summer holiday learning about entrepreneurship in the food industry at the summer school—Food Entrepreneurship—run by DTU Food, the University of Copenhagen and CBS. One of the participants was Jannie Jensen, Professor Michael Hauschild PhD student in process technology at the University of Copenhagen. The course inspired her to make it on her own steam and start up a business. “The course changed my mind-set. Now I look at the projects I am involved in and think: 'How can I develop this into something useful?” ? Michael Hauschild, hvorfor er bæredygtighed en god idé som selvstændigt fag? „Vi kan som universitet isoleret set godt gøre os umage med at være bæredygtige og tænke miljøpåvirkning ind i vores daglige virke. Her er bl.a. Campus Service i gang med et glimrende arbejde. Men der, hvor vi virkelig kan gøre en forskel, er gennem de studerende, vi sender ud i verden som ingeniører. Det kræver, at studerende skal forstå bæredygtighed på et andet niveau end blot at lægge brugt papir ned i den rigtige kasse.“ ? Men er bæredygtighed ikke bare et modeord? „Bæredygtighed er i høj grad et modeord, men jeg er ligeglad med, hvad du kalder det. Det engelske ’sustainable’ eller det svenske ’hållbar’ er mere dækkende for, hvad det handler om. Ligegyldigt hvad du kalder det, er der jo stadig behov for, at vi gør noget.“ ? Hvordan skal vi forstå begrebet bæredygtighed? „Det er langt mere kompliceret end blot at genanvende eksempelvis papir. Man skal kigge på et produkts eller en teknologis livscyklus for at danne sig et dækkende billede af, om det er bæredygtigt. Det kræver en dedikeret læring at forstå og gøre løsninger operationelle og bæredygtige inden for de forskellige teknologier.“ ? Hvordan skulle undervisningen i bæredygtighed foregå? „Jeg har ikke et færdigt bud på, hvordan det præcist skal indgå som en fast del af uddannelserne på DTU. Men det er vigtigt, at alle studerende, der forlader DTU, har en grundlæggende forståelse af, hvad bæredygtighed er, at det involverer et livscyklusperspektiv, og at der er både en social og en miljømæssig side af det. Det handler grundlæggende om effektivitet og ressourceforbrug. Det er begreber, der i forvejen er dybt integrerede i tankegangen hos en ingeniør. Ingen er interesserede i at udvikle noget, der ikke gør noget godt, så derfor skal vi fokusere på at uddanne ingeniører, der er bevidste om teknologiens miljøpåvirkninger.“ Af Gitte Inselmann Frandsen 25 deltagere fra hele verden brugte tre uger af deres sommerferie på at lære om iværksætteri i fødevareindustrien. De deltog i sommerskolen Food Entrepreneurship, som DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet og CBS stod bag. En af deltagerne var ph.d.-stu derende i procesteknologi Jannie Jensen fra Københavns Universitet. Kurset gav hende lyst til at få foden under eget bord og starte en virksomhed. „Kurset har ændret min måde at tænke på. Nu ser jeg på de projekter, jeg er involveret i og tænker: ’Hvordan kan jeg udvikle det til noget brugbart?’ ’Hvad er økonomien og har det potentiale?’ Jeg skal blot have afsluttet mit ph.d.-studium, så går jeg i gang“, fortæller hun. Hun skippede to dage på Skanderborg Festival, fordi hun nødigt ville gå glip af den inspirerende undervisning på kurset. Tænker i business-baner Michael Maimann, bioteknologistuderende fra DTU oplevede også, at hans måde at tænke på rykkede sig: „Kurset var en øjenåbner for mig, blandt andet fordi deltagere har så forskellige fagligheder. De studerende fra CBS stiller helt andre spørgsmål og ser anderledes på tingene. Deres business-orienterede tankegang tager jeg med mig videre.“ På kurset arbejdede deltagerne i mindre grupper med enten egne projekter eller cases fra det virkelige liv, som underviserne havde fundet frem. Midt i forløbet præsenterede deltagerne deres business case for fire eksperter, som alle arbejder med iværksætteri og entreprenørskab på fødevareområdet. ■■Få mere at vide Jannie Jensen, ph.d.-studerende, KU janniekj@food.ku.dk Michael Maimann, bioteknologisturende, DTU mimai@student.dtu.dk Tre ugers øvelse i innovat ion Food Entrepreneurship fandt sted i perioden 5.-23. august 2013. Sommerskolen er et samarbejde mellem DTU Fødevareinstituttet, Københavns Universitet og CBS i regi af CIEL, Copenhagen Innovation and Entrepreneurship Lab. Sommerskolen ventes afholdt igen i 2014. Foto Frank Mathiasen 14  |  UDDANN ELSE / EDUCATION  |    nr. 8·2013 Everybody must learn sustainability Q&A Michael Hauschild, PhD and Professor at DTU Management Engineering, thinks that all DTU programmes should include lectures in sustainability. “We can make a real difference through the engineering graduates who we export to the rest of the world.”


139040_DTUavisen_0813_final
To see the actual publication please follow the link above