! Innovationsfabrikken IPU klart løftet vidensniveauet i virksomheden omkring hygiejnisk design og EHEDG-standarder.” ”Det er en oplagt fordel for os, at testcenteret findes her i Danmark. Nu kan vi uden store rejseomkostninger sende folk ud for med egne øjne at se testen, som også er let at afkode på grund af farveskiftet med pH-indikatoren. Næste gang vil vi helt sikkert gå til DTU fra starten og få sparring allerede i designfasen.” Viden om økosystemer Den beskrevne test er sådan set lige ud ad landevejen, men centeret kan også løse mere komplicerede opgaver, som kræver, at man forstår hele økosystemet i en produktionsproces. Som eksempel nævner Per Væggemose Nielsen et firma, der havde problemer med skimmelsvamp i deres produktionsudstyr, men kun om mandagen. ”Udstyret blev rengjort hver dag, og om fredagen ekstra omfattende. Derefter stod det fugtigt, men uproduktivt til om mandagen, og så var der altså svampesporer i produktet. Med vores viden om svampevækst kunne vi analysere os frem til, at problemet lå i, at udstyret ikke blev tørret ordentligt op, parret med nogle revner i pakningerne. Ved den daglige produktion rensede fedtet i produktet så at sige og rengøringsmiddel, fyldes med et vækstsubstrat og placeres i et varmeskab, så evt. tilbageværende bakterier kan vokse frem. Ved hjælp af en pHindikator i mediet måler vi til slut, om der er bakterier tilbage i referencerøret, og på det grundlag kan vi vurdere, om der er områder i udstyret, som ikke kan rengøres ordentligt.” Videnoverførsel Virksomheden Foss Analytical A/S, som udvikler analyseinstrumenter til fødevareindustrien, har fået testet et måleudstyr som dette. Kvalitets- og pålidelighedsingeniør Anders Nyboe fortæller: ”I udviklingsfasen brugte vi en konsulent i England, men da det nye testcenter åbnede, var det oplagt for os at gå til DTU for at få instrumentet testet efter EHEDG-standarden, som er et internationalt anerkendt kvalitetsstempel. Det er vigtigt for os, at instrumenterne er i en kvalitet, hvor vi kan garantere, at der ikke opstår bakterielommer. Hvis bakterier ikke fjernes med rengøringen, skal maden smides ud, og det er jo spild af gode fødevarer. Samtidig skal der være sikkerhed for, at fødevaren er, som den skal være, når forbrugeren køber den i butikken. I løbet af processen har vi også haft folk på et af testcenterets kurser, og det har Innovationsfabrikken IPU er en selvejende institution med tilknytning til DTU, som gennemfører udviklings- og rådgivningsprojekter med et teknisk-videnskabeligt indhold i samarbejde med dansk erhvervsliv. www.ipu.dk ! Foss Virksomheden Foss er verdens førende producent af innovative analyseinstrumenter til den globale fødevareindustri og landbrugssektor. www.foss.dk De gule pletter er tegn på, at der er bakterier tilbage efter rengøringen. Bakterierne vokser frem og danner syre, som får pH-indikatoren til at skifte farve. svampehyferne væk, men i løbet af de dage, hvor udstyret lå stille, nåede der at vokse sporer frem, og i det fugtige miljø havde de optimale betingelser for at sprede sig.” Pakninger er et ømt punkt i designet af produktionsudstyr, og udstyrsproducenterne skal oplyse om deres holdbarhed under forskellige forhold. Pakningerne bliver slidt af det produkt, der kører forbi dem – jo federe, jo mere slid, og samtidig har rengøringsmidler mere eller mindre tendens til at tørre gummiet ud, så det revner. Hele området er genstand for intensiv forskning, og DTU bidrager til en fælles database på området, som Dansk Materialenetværk vedligeholder. Samtidig indgår forskernes viden naturligvis i undervisningen af de nye kandidater. ”På den måde er der en konstant udveksling mellem erfaring og videnskab, som er med til at løfte dansk industri,” slutter Per Væggemose Nielsen. < ! Yderligere oplysninger Jens Adler-Nissen, DTU Fødevareinstituttet, jadn@food.dtu.dk Per Væggemose Nielsen, IPU , pvn@ipu.dk 19 Dynamo nr. 37, maj 2014
142721_Dynamo_37_14_web
To see the actual publication please follow the link above