Page 25

DYNAMO_39

F Ø D E V A R E I N N O V A T I O N 25 NU DAMPER ÆBLESKIVERNE AF, INDEN DE KOMMER I FRYSEREN I kagefabrikken Bisca var man ofte nødt til at lukke produktionen af æbleskiver ned, fordi dampen fra æbleskiverne bevirkede, at virksomhedens fryser hyppigt skulle afrimes. I samarbejde med DTU blev produktionsgangen lagt om. hvornår vi var nødt til at afrime fryseren,” siger Per Jensen, daværende teknisk chef på Bisca. Han var med til at implementere den nye kølemetode på fabrikken. To former for køling Kandidatstuderende på Fødevareteknologi Søren Holm Rasmussen valgte at skrive speciale om, hvordan man kan løse problemet med den hyppige afrimning af frysere i fødevareindustrien, hvor meget varme fødevarer skal fryses ned kort tid efter bagning. Han tog udgangspunkt i æbleskiverne fra Bisca og i forårsruller fra Daloon. Han blev vejledt af ph.d.-studerende Martin Gram Christensen, lektor Stina Frosch og professor Jens Adler-Nissen fra DTU Fødevareinstituttet. ”Vi så på, hvordan vi kunne mindske afdampningen fra æbleskiverne inde i fryseren. Vi testede, hvordan det påvirker æbleskiverne, hvis man venter med at sætte dem i fryseren, og hvordan man bedst kan udnytte luft ved stuetemperatur til at køle æbleskiverne ned,” siger Stina Frosch. EMILIE ANN JACOBSEN > 55 millioner æbleskiver – det er, hvad kagefabrikken Bisca producerer hvert år fra januar til november. Æbleskiverne bliver frosset ned, lige når de kommer ud af ovnen. Der opstod imidlertid det problem, at Bisca cirka hver anden dag var nødt til at lukke produktionen af æbleskiver ned, mens den afrimede sin fryser. De varme æbleskiver afgav så meget vanddamp til den kolde luft i fryseren, at fryseelementerne rimede til på ganske kort tid. Både Bisca og DTU deltager i Inspire Food, et samarbejde, der kæder danske forskere og virksomheder inden for fødevaresektoren sammen for at øge produktiviteten og den globale konkurrencedygtighed. Som en del af samarbejdet var en gruppe ingeniørstuderende fra DTU på besøg på Bisca for at få indblik i nogle af de udfordringer, virksomheden havde i produktionen, og komme med løsningsforslag. Her tog Bisca blandt andet den hyppige afrimning af fryseren op. ”Tiden mellem afrimningerne af fryseren varierede meget, og det var derfor en reel begrænsning af vores produktion, at vi aldrig vidste, FOTO DTU FØDEVAREINSTITUTTET DYNAMO nr. 39, DECEMBER 2014 >>


DYNAMO_39
To see the actual publication please follow the link above