Page 27

DYNAMO 44

FORSKNINGSBASERET RÅDGIVNING NYHEDER DTU 27 Nyt center for jernbaneteknologi I de kommende år skal der gennemføres meget store infrastrukturprojekter på jernbaneområdet i Danmark, ligesom der fortsat vil være hårdt brug for jernbaneingeniører og kandidater med tværfaglige ekspertiser. DTU har derfor sammen med BaneBranchen etableret et nyt center for jernbaneteknologi. Centeret skal samle DTU’s mange og forskelligartede forskningskompetencer inden for området og desuden koordinere uddannelse og forskningsbaseret rådgivning til myndigheder om jernbanerelaterede emner. railtech.dtu.dk Kom til Medico Bazar Vil du høre om den nyeste medikotekniske udvikling, så kom til den årlige Medico Bazar på DTU Lyngby Campus. Den finder sted den 8. marts. Basaren samler branchens aktører og skaber dialog og videndeling ved at koble forskere, klinikere, entreprenører, selskaber, investorer og andre aktører inden for feltet sammen. Udstillere præsenterer f.eks. nye idéer og prototyper af nye produkter. Besøgende får indsigt i den nyeste forskning og udvikling og kan finde nye kontakter, samarbejdspartnere eller investeringsmuligheder. Sidste år deltog ca. 400 i basaren. Medico Bazar afholdes af det nationale innovationsnetværk MedTech Innovation, der ledes af DTU. Mere information og tilmelding på: medtech-innovation.dk/medico-bazar ”Der er masser at gå i krig med for at få jernbanedriften til at fungere bedre.” H E N R I K SY LVA N , CENTERL E D E R , R A I LTECH Lystfiskere overvåger fiskebestande Fangstjournalen er navnet på en ny app, som lystfiskere kan bruge til at holde styr på deres fisketure og fangster. Samtidig forsyner lystfiskerne forskerne med data om de fiskebestande, der indgår i lystfiskeriet. BEDRE ADGANG TIL FØDEVAREDATA DTU Fødevareinstituttet har lanceret en ny og brugervenlig database over danske fødevarer og deres indhold af næringsstoffer. 'Fødevaredata', som databasen hedder, indeholder opdaterede oplysninger om næringsstoffer i mere end 1.100 fødevarer på det danske marked. Den viser op til 113 næringsværdier for hver fødevare, herunder energi, fedt, kulhydrat og protein, kostfibre, alkohol, vitaminer, mineraler, specifikke kulhydrater, aminosyrer og fedtsyrer. 'Fødevaredata' har en stor brugerskare, der bl.a. inkluderer myndigheder, forskere, undervisere, fødevareindustrien, diætister og privatpersoner. Dataene bruges f.eks. til at beregne næringsstofindtag i kostundersøgelser, vurdere risikoen og virkninger ved fødevareberigelse, beregne en fødevares næringsindhold til brug på fødevarers mærkning af næringsindhold og til at vurdere de ernæringsmæssige konsekvenser af kostråd og planlægge ens kostsammensætning. 'Fødevaredata' er en afløser for 'Fødevaredatabanken', som blev offentliggjort i 2008. Den nye database indeholder nye data for fisk og fiskeprodukter, æg og æggeprodukter, kiks og kager, udskæringer af svinekød, hvid hvede og produkter med hvid hvede, fastfood fra fastfoodrestauranter samt jod og salt i brød. frida.fooddata.dk Tina Vinther Dahl, Christian Skov, Louise Simonsen, Miriam Meister Data fra Fangstjournalen kan forbedre mulighederne for at følge ændringer i fiskebestandene og bidrage til forståelsen af, hvordan de bliver påvirket af forandringer i f.eks. klima, levesteder og fiskeri. Fangstjournalen findes på fangstjournalen.dtu.dk og kan hentes som app både i App Store og på Google Play. Den er udviklet af DTU Aqua med støtte fra fisketegnsmidlerne og Tips- og Lottomidlerne. kortlink.dk/kbag


DYNAMO 44
To see the actual publication please follow the link above