Page 32

Dynamo_48

DE BAKTERIER, VI GODT KAN LI’ De fleste virksomheder i fødevarebranchen bruger rustfrit stål for at slippe for vækst af bakterier. Men hos Chr. Hansen er det netop kunsten at give bestemte bakterier gode vækstbetingelser i store tanke af rustfrit stål. ”De seneste ti år har vi set en markant vækst i efterspørgslen. Det betyder, at vi hele tiden udvider vores fabrikker. Samtidig er der kommet nye anvendelsesområder, så vi skal tage helt anderledes typer af bakterier i produktion,” siger Susanne Grøn, der er vice president for Innovation Management i virksomheden. Hun har en baggrund som civilingeniør med speciale i bioprocesteknologi fra DTU. ”Som procesingeniører udgør vi det sidste led af forsknings- og udviklingsarbejdet lige inden produktion i fuld skala. Procesingeniøren skal ofte træffe beslutninger, som kan have meget omfattende økonomiske konsekvenser.” Inden for medicinalindustrien og andre former for biotek er det ganske almindeligt at dyrke bakterier. Her er mikroorganismerne som regel små fabrikker, der skal levere proteiner eller lignende. Hos Chr. Hansen er det imidlertid bakterierne selv, der er produktet. ”Hvis man ser på vores processer ovenfra, tager de sig måske ikke særlig komplekse ud sammenlignet med så mange andre industrier. Men det komplekse ligger i, at vi har med levende organismer at gøre. På intet tidspunkt undervejs må der opstå forhold, som bakterierne ikke kan tåle. I øvrigt skal de også være levende, efter at vi har solgt dem. Nogle gange skal de endda kunne tåle at komme på et lager i to år ved stuetemperatur,” forklarer Susanne Grøn. Chr. Hansen har over 100 års erfaring med at dyrke bakterier, der gør gavn i ost, yoghurt og andre fødevarer. Det kræver stadig flere ingeniørtimer at efterkomme den stærkt stigende efterspørgsel og nye anvendelsesområder. Morten Andersen Kasper Kristoffersen Stærk vækst gennem 11 år Gennem de seneste 11 år har Chr. Hansen oplevet en stabil og betydelig vækst med ca. otte pct. hvert eneste år. Hovedkontoret ligger i DTU’s forskerpark, Scion DTU, i Hørsholm, mens der er produktion i Avedøre, Roskilde og Gråsten samt i Tyskland, Frankrig og USA. ”I slutningen af 1990’erne traf vi en strategisk beslutning om at harmonisere vores fabrikker, så de alle var i stand til at producere til den samme kvalitet. Det giver os en stor fleksibilitet i dag,” siger Susanne Grøn. Hvis dollarkursen stiger, så det bliver dyrere at producere i USA, kan Chr. Hansen rykke noget af produktionen til Europa og omvendt. Samtidig er det muligt at garantere store kunder, at man altid kan levere til samme kvalitet selv i tilfælde af produktionsstop på en af fabrikkerne. ”I fagsproget taler man om, at vi kan være både ’first and second supplier’. Vi har flere gange lavet øvelser, hvor vi har simuleret, at en af vores fabrikker pludselig er sat ud af spillet. Hver gang er det lykkedes at få den pågældende produktion op at køre på en anden fabrik inden for 48 timer.” Denne forsyningssikkerhed har medvirket til at skaffe Chr. Hansen flere af de største amerikanske mejerikoncerner som kunder. Det er en del af forklaringen på virksomhedens vækst. Nye bakteriestammer udfordrer Sideløbende med væksten på mejeriområdet er Chr. Hansen gået ind i helt nye markeder. Et eksempel er bakterier, der beskytter planter, som alternativ til pesticider. Det har også vist sig, at bestemte bakterier kan gavne mennesker og dyrs fordøjelse ved at forbedre tarmfloraen. Endelig er der 32 CASE 1 CHR. HANSEN


Dynamo_48
To see the actual publication please follow the link above