Page 9

Dynamo_48

DYNAMO 48 03 17 DTU 09 Mange kender det. Bordet er dækket op, stearinlysene er tændt, maden dufter fra køkkenets potter og pander, og gæsterne er ankommet. Men så åbner man vinen og tager den første tår. Smagen af våd hund, avispapir eller vådt pap rammer ens smagsløg. Vinen har prop! Hvert år ødelægges 13 pct. af den europæiske vinproduktion af den grimme, mugne propsmag. Det svarer til, at en omsætning på ca. en mia. euro går tabt. Og synderen? Det er som oftest det kemiske stof haloanisol. Stoffet giver selv i mængder på ét nanogram pr. liter vin den karakteristiske og ødelæggende bismag, og ved 10 nanogram pr. liter gør det vinen udrikkelig. ”Før i tiden troede man, at haloanisolerne primært stammede fra korkproppen, og løsninger på problemet har derfor også været at finde alternativer til korkproppen,” fortæller lektor og indeklimaforsker ved DTU Byg Lei Fang. Han fortsætter: ”Det er bl.a. derfor, vi i dag ser flere og flere flasker med skruelåg eller plastikpropper. Problemet er bare, at haloanisol ikke kun findes i korkpropper, men også kan være til stede i luften. Især i fugtige kældre. Og så er det pludselig ikke kun en enkelt flaske, der får prop. Det er potentielt hele vinproduktionen, der tappes i den forurenede luft eller opbevares på egefade i de angrebne vinkældre.” Derfor har et stort EU-projekt undersøgt, om man kan rense luften for disse stoffer. Her har lektor Lei Fang testet, om to forskellige typer af luftrensningsenheder var effektive til at fjerne eller reducere mængden af to af de mest kendte haloanisoler, TCA (2,4,6-trichloroanisole) og TBA (2,4,6-tribromoanisole), som giver propsmagen. Begge de to luftrensningsteknologier reducerede mængden af stofferne i luften; men især en af dem viste sig yderst effektiv. Den bruger ifølge producenten en såkaldt kold plasma-teknologi til aktivt at nedbryde molekyler til grundbestanddele som f.eks. vand og CO2. Bruger kold plasma Det er en mindre dansk virksomhed, Air Manager Technologies ApS, der har udviklet teknologien, som primært sælges til private husstande, men virksomheden har også kunder i industrien. Virksomheden deltog i forskningsprojektet, og direktør Bjarne Jensen fortæller: ”Vores patenterede teknologi ’knækker’ molekylerne i den luft, der blæses gennem enheden, ned til de oprindelige dele. Den består af en transformer og en kerne. Kernen udsender hvert millisekund millioner af elektroner, der bryder bindingerne i molekylekæderne. Derved kan man fjerne levende organismer som svampesporer og husstøvmider. Disse elimineres helt på samme måde som en molekylekæde. Man kan altså fjerne f.eks. allergene partikler. Vi ved også, at vores teknologi bruges på brandstationer, hvor der f.eks. er mange sodpartikler.” I 2015/16 blev der ifølge EU produceret 173 mio. liter vin på europæiske vingårde. Når 13 % af vinen ødelægges af propsmag, svarer det til en mistet omsætning på 1 mia. euro. Så det kan godt betale sig at forske i, hvordan man kommer propsmagen til livs.


Dynamo_48
To see the actual publication please follow the link above