34 DYNAMO SPØRGER … … OM VI MÅ SPISE RØDE BØFFER
Lotte Krull
Bax Lindhardt
”Vi skal ikke skamme
os over BØFFER og
FLYREJSER”
Skal vi droppe bøffer
og flyrejser? Nej, mener professor Kirsten
Halsnæs,
der i tre årtier har forsket i feltet mellem økonomi,
klima og grøn omstilling. Hun er med i FN’s klimapanel
og ærgrer
sig over klimadebatten, der i disse år privatiserer klimaproblemet.
hvordan vi gør det hos os
selv. Særligt i Asien, hvor den
helt store klimabelastning
stiger, i takt med at de bliver
rigere. Dem, der argumenterer
for, at vi skal stoppe
med at flyve og blive i Danmark,
har helt misset pointen
om, hvor på Jorden verdens
fremtidige drivhusgasudslip
vil komme fra. Jeg synes
ikke, at det er en løsning, at
vi isolerer os i Danmark. Det
er netop gennem samkvem
og international handel og
aftaler med andre nationer,
at der sker en vigtig udveksling
af idéer og løsninger,
og hvor vi kan stille krav til
f.eks. bæredygtige produktionsmetoder.
q: Har vi ikke et personligt
ansvar for klimaet?
a: Vi lever i en tid, hvor snart
sagt alting bliver gjort til et
personligt ansvar, og når
klimaløsninger kommer til at
handle om kød og flyrejser,
så bliver klimakrisen privatiseret.
Men vi kan ikke løse
klimakrisen alene i vores
private liv. Klimaforandringerne
er et fælles problem.
Det er et samfundsproblem,
som vi skal løse i fællesskab,
og hvor alle sektorer og tekq:
Skal man blive vegetar
for at redde klimaet?
a: Nej. Jeg synes, at det er en
meget radikal holdning,
der ikke på nogen måde
fremmer folks lyst til at løse
klimaproblemerne. Det er da
fint, at nogle vælger at spise
vegetarisk. Men at mene, at vi
alle skal blive vegetarer for at
redde klimaet, er en kedelig
tendens, fordi den splitter
folk. Den kødfrie livsstil er
jo mest en trend blandt storbyernes
veluddannede elite,
som har overskud til gennem
deres kost at markere, at de
har de rette værdier. Hvis det
så samtidig bliver fremstillet,
som om de er bedre mennesker,
skaber det en distance til
alle de almindelige familier,
der kan føle sig udskammet,
når de spiser kød. Vi risikerer,
at klimadebatten forsimples
til røde bøffer eller ej, og vi
overser, at den enkelte forbrugers
valg skal kombineres
med en indsats i hele produktionskæden
for fødevarer lige
fra dyrehold og planteproduktion
til forarbejdning og
transport, før varerne endelig
ender i forretningerne.
q: Skal vi så stoppe med at
rejse med fly?
a: Nej. Det er en rigtig dårlig
idé. Det overrasker de fleste,
at kun tre pct. af verdens
drivhusgasudslip kommer
fra luftfarten. Det er meget
vigtigt, at vi stadig rejser ud i
verden og møder andre kulturer
og befolkninger. For det
er især gennem mødet, at vi
kan præge hinanden. Når vi
rejser ud, kan vi f.eks. være
med til at sikre en bæredygtig
udvikling i andre lande ved at
efterspørge bæredygtige produkter
derude og ved at vise,