PROTEINER EKSTRAKTION DYNAMO 56 03 19 DTU 17
FRA TANG
Enzymer ’åbner’ tangen,
så det er muligt
at udvinde protienerne.
Processen efterlader
tangen gele-agtig
og farveløs.
TIL PROTEINER
I de seneste tre-fire år har der jævnligt
stået kolber fyldt med tang i laboratorierne
på DTU Fødevareinstituttet.
I den periode har en forskergruppe
med professor Charlotte Jacobsen i
spidsen afprøvet metoder til at udvinde
proteiner fra tangen. Tre tangsorter er
blevet afprøvet, og i dag har forskerne
fundet ud af, hvordan de forskellige
sorter ’åbnes’, så proteinerne kan
udvindes.
”Ved to af sorterne kan vi ekstrahere
proteinerne ved hjælp af enzymer. I
den tredje sort virkede enzymer slet
ikke, så der fandt vi frem til, at det var
muligt at udvinde proteinerne ved at
ændre på pH-værdien, så den bliver
mere basisk,” siger professor Charlotte
Jacobsen om det første trin i udvindingsprocessen.
En af tangsorterne i laboratoriet
er rødtangen Spinosum (Eucheuma
denticulatum), som virksomheden
CP Kelco ved Køge importerer tonsvis
af for at udvinde carrageenan. Det er
et stof, der anvendes som stabilisator
og fortykningsmiddel i alt fra kakaomælk
og kødprodukter til tandpasta
og ansigtscremer. CP Kelco gik med i
samarbejdet med DTU-forskerne for
at undersøge, om de kunne få flere
Lotte Krull
Ditte Valente
Fødevareforskere har opfundet metoder
til at udvinde proteiner fra tang.
En af dem afprøves nu i et pilotanlæg
i ingrediensvirksomheden CP Kelco.