DYNAMO 56 03 19 DTU 19
til produkterne. Så jo mere farveløs og
smagløs den er, jo bedre.”
Der skal dog mere til, end at proteiner
kan udvindes, og at carrageenanen
har en god kvalitet. Siden sommeren
2018 har CP Kelco testet proteinudvindingen
i et pilotanlæg i virksomheden
for at afprøve selve processen.
”Udvindingen af proteiner skal helst
kunne indpasses i vores eksisterende
produktionslinje, så vi ikke skal lægge
hele produktionen af carrageenan
om. Selvom den kan indpasses, skal vi
stadig ud og lave en større investering,
hvis proteinudvindingen skal op i stor
skala,” siger Karin Meyer Hansen.
Vegetabilske proteiner
efterspørges
Om CP Kelco vil begynde at udvinde
proteiner af rødtangen, afhænger
desuden af, om proteinerne har en
værdi. Kan de sælges og bruges i fødevarebranchen?
Virksomheden Third
Wave Nutrition deltager i projektet
for at afprøve, om tangproteinerne
kan bruges i de kosttilskud og øvrige
proteinprodukter, som virksomheden
producerer til bl.a. sportsudøvere og
veganere.
”Det ville være revolutionerende,
hvis vi får en ny kilde til vegetabilske
proteiner af høj kvalitet. For os har
proteiner høj kvalitet, når de har den
rigtige sammensætning af aminosyrer,
er fri for forurening af tungmetaller og
pesticider og desuden ikke tilfører en
dårlig smag i vores produkter,” siger
Henrik Schimmel, CEO, Third Wave
Nutrition.
Tangproteinerne lever endnu ikke
op til alle disse krav, lyder det fra Third
Wave Nutrition, men virksomheden er
klar til at lave flere tests, efterhånden
som CP Kelco får produceret proteiner
i pilotanlægget. DTU-professoren er
enig i, at det kræver mere arbejde at
få proteinerne i en kvalitet, så de kan
anvendes i fødevarer.
”Vi har stadig nogle udfordringer
med proteinerne, og der er stadig et
stykke vej, før vi ser tangproteinerne i
forbrugerprodukter. Men vi har bevist
den helt overordnede pointe, nemlig
at det kan lade sig gøre at hive proteiner
”Vi er nødt til at
finde nye kilder til
proteiner, og jeg tror,
at vi får behov for
alle de alternativer,
som vi kan finde på.”
PROFESSOR CHARLOT TE J ACO B S E N ,
DT U FØDEVARE I N S T I T U T TE T
ud af tang. I en enkelt sort kunne
vi hive helt op til 90 pct. af tangens
proteinindhold ud,” siger Charlotte
Jacobsen, der tilføjer, at verden er ved
at få øjnene op for tangens potentialer:
”I lyset af den globale befolkningstilvækst
må vi indse, at ikke alle kan
få dækket deres proteinbehov gennem
animalske proteiner. Vi er nødt til
at finde nye kilder til proteiner, og
jeg tror, at vi får behov for alle de
alternativer, som vi kan finde på. Vi
har demonstreret, at tang helt klart
indeholder
nogle muligheder,” siger
Charlotte Jacobsen.
Charlotte Jacobsen, professor,
DTU Fødevareinstituttet, chja@food.dtu.dk
Professor Charlotte Jacobsen (th.) har opnået gode resultater med at udvinde proteiner fra tang.