DYNAMO 56 03 19 DTU 21
essentielle aminosyrer, som mennesket
skal have fra kosten. Siden 2013
har FN’s Landbrugs- og Fødevareorganisation,
FAO, anbefalet, at man
scorer proteiners ernæringsværdi
med metoden DIAAS (Digestible
Indispensable Amino Acid Score).
Metoden forventes at erstatte en anden
tidligere anbefalet metode. I den nye
metode betragtes de enkelte aminosyrer
som selvstændige næringsstoffer.
Med den nye metode bliver forskellen
i kvaliteten mellem vegetabilske
og animalske proteiner gjort
mere synlig. I modsætning til i den
tidligere anbefalede metode kan proteiner
nu godt opnå en score, der er
højere end 100 pct. Et DIAAS over 100
angiver, at det pågældende protein har
så høj ernæringsmæssig kvalitet, at
det har potentiale til at kunne berige
andre produkter. Et protein, der har
den egenskab, er netop mælkeprotein,
hvis score typisk ligger på 120.
Lokale råvarer styrker
bæredygtigheden
”I Arla Innovation Centre arbejder
vi med tilgængelighed på forskellige
måder. En af dem er at undersøge,
om vi kan bruge lokale ingredienser,
så vi kan sænke prisen, men
stadig opretholde en god ernæringsprofil
i produkterne,” fortæller
Anja Serena.
Arla benytter allerede lokale
råvarer i dag. Det gælder f.eks. smagsingredienser
som kakao til kakaomælk
og lignende. Mens det mælkepulver,
der indgår i virksomhedens
produkter, produceres i Danmark.
Oversætter videnskab
til produktudvikling
Arla er desuden involveret i et
forskningsprojekt, som undersøger
børns vækst og kognitive performance.
En del af projektet er et
studie med skolebørn i Ghana, hvor
effekten af både mælkeprotein og en
blanding af mælke- og planteprotein
på børnenes vækst er undersøgt.
Børnene fik det daglige proteinsupplement
drysset ud over deres majs-
eller risgrød.
”Resultaterne viste, at de skolebørn,
som fik et tilskud af protein
– uanset om det var mælkeprotein
Arla Innovation
Centre udvikler
nye produkter
bl.a. baseret på
mælkeproteiner.
eller en blanding af mælke- og planteprotein
– havde en forbedret kropssammensætning
sammenlignet med
de børn, der ikke fik proteintilskud,”
siger Anja Serena.
I projektet blev der også gennemført
flere kognitive tests. Og
resultatet viste, at de børn, der fik et
dagligt proteinsupplement
svarende
til mængden af protein i et stort glas
mælk, havde signifikant bedre resultater
på nogle kognitive tests.
”Det er et stort privilegium ved
mit job, at jeg oversætter videnskab
til produktudvikling. Jeg er slet ikke
i tvivl om, at vi kommer til at se nye
løsninger, hvor vi kan levere produkter,
der er både sunde og billige,
og her skal forskning spille en afgørende
rolle. Både for at dokumentere
ernæringsværdien, men også for at
kunne fremstille de nye produkter,”
siger Anja Serena.
Strategisk
samarbejde
I sommeren
2018 indgik DTU
og Arla Foods
et strategisk
partnerskab. Det
er baseret på en
række aktiviteter,
der tager
udgangspunkt i,
hvad virksomheden
har brug for
i forhold til forskning,
uddannelse
og innovation.
Da aftalen
blev indgået,
udtalte DTU’s
rektor, Anders
Bjarklev:
”Arla og DTU har
stærke forskningsmiljøer,
der
kan lære meget
af hinanden. Arla
er en virksomhed,
som opererer på
et meget højt
videnskabeligt
niveau. DTU ser
frem til at bringe
vores viden om
bl.a. fødevarer,
produktionsteknologi
og digitalisering
i spil, så
vi kan være med
til at skabe værdi
og måske endda
bæredygtig
udvikling og
arbejdspladser
i det danske
samfund.”