Page 18

dtuavisen1508

YATAI PÅ FACEBOOK Følg ’Yatai by Jens Rahbek’ på Facebook, hvor du kan læse om ugens retter og nye initiativer. Ring gerne for at få et tilbud på 20970007. Madboden er fast på Lyngby Campus, men rykker rundt hver anden måned. I de kolde måneder kan man krybe i læ og spise sin mad under et telt. Jens Rahbek ELSKER Rå fisk, rå grøntsager, råt kød, rå kylling, rå lever, rå kråser og hjerter. Jens Rahbek Mad, der mætter for hurtigt, som hvidt brød, wienerbrød, risengrød Jens Rahbek er vendt tilbage til rødderne. Hans mad minder om de yakitori-sticks, han spiste i Tokyo i 1983. Jens Rahbek has gone back to his roots. The food he is preparing now calls to mind the yakitori sticks he had in Tokyo in 1983. Min mad skal være PRIVATFOTO I want my food to be like fuel SUSHI KING “It’s like being a student again,” calls Jens Rahbek from the door to the red container located behind Building 324 on Lyngby Campus. He and two other employees have their work cut out turning flame-grilled sticks and laying out sushi trays with chicken or raw salmon, rice, seaweed and soya in his food stand named ‘Yatai’, which is the Japanese word for ‘street kitchen’. The stand serves up good, quick food prepared according to authentic Japanese traditions. “I’ve gone back to my roots. The food I’m preparing now reminds me of the yakitori sticks I ordered in Tokyo in 1983—when I discovered I wanted to be a chef. It’s the closest I’ve come to that time when my eyes lit up. HADER og forloren hare. Everything before this had just been part of the journey to get here,” he adds. Jens Rahbek and his brother Kim grew up with a Japanese mother and a Danish father, who owned a fish factory. His parents were convinced that the Danish people would quickly develop a taste for Japanese cuisine. And they were right. ■■Kort nyt Navne og karriere Ny professor Jakob Bardram, Pervasive Computing in Health Technology, DTU Compute Ny titel Dekan Martin Vigild, præsident for SEFI, European Society for Engineering Education, 2015-17.. Jubilæer Brian Møller, business controller, Økomomicenter Vest, 25 år 1/10 Anette Schnipper, afdelingsleder, DTU Fødevareinstituttet, 25 år 01/10 Pia Knuthsen, seniorforsker, DTU Fødevareinstituttet, 40 år 1/10 Lars Ole Andresen, seniorrådgiver, DTU Veterinærinstituttet, 25 år 1/10 Anne Louise Biede, overassistent, DTU Kemiteknik, 25 år 18/10 Line Reggelsen Nissen, bibliotekar, Afdeling for Innovation og Sektorudvikling, 40 år 1/11 Mogens Bjerg Mogensen, forskningsprofessor, DTU Energi, 40 år 1/11 Goddag For syv år siden kom Heidi Gutierrez til Danmark fra sit hjemland Nicaragua for at arbejde hos Mærsk. Men da kontrakten udløb, havde hun lyst til at prøve noget helt andet, og det har hun fået i DTU Fysik, hvor hun blev ansat som quality assurance manager i gruppen Physics Plasma and Fusion Energy, der designer et diagnostisk system til det internationale fusionsprojekt ITER. ”Fusionsenergi, det lyder som science fiction, og jeg elsker science fiction; men det spændende er, at man faktisk kan producere energi fra brint. Det er så cool, og jeg hygger mig med tanken om, at jeg har en lille finger med i det, som bliver en stor ting om 50 år,” siger Heidi. Farvel Efter næsten 25 års ansættelse er Peter Lind fratrådt sin stilling som seniorrådgiver på DTU Veterinærinstituttet. Han får dog en blid overgang til pensionisttilværelsen, idet han fortsætter nogle timer om ugen med forskellige statistiske opgaver. Peter Lind arbejdede fra starten i 1991 med parasitter og bakterier. Han gjorde blandt andet den vigtige opdagelse, at man kan bruge kødsaft som prøvemateriale til test af infektioner som salmonella hos svin. En metode, som siden har vundet indpas både i Danmark og udlandet. De seneste 15 år har han tillige beskæftiget sig med diagnostik og risikovurdering af den frygtede sygdom kogalskab, som heldigvis stort set er væk nu. ■■News in brief New professors · New title · Anniversaries · Hello · Goodbye Af Christina Tækker „Det er ligesom at være studerende igen,“ råber Jens Rahbek ud af døren fra den røde container, der står bag bygning 324 på Lyngby Campus. Sammen med to andre ansatte har han susende travlt med at vende flammegrillede sticks og arrangere sushi-bakker med kylling eller rå laks, ris, tang og soya i sin madbod ’Yatai’, der betyder gadekøkken på japansk. Her får ansatte og studerende hurtig og god mad, der er tilberedt efter traditionelle japanske forskrifter. „Jeg er vendt tilbage til rødderne. Maden, jeg laver nu, minder om de yakitoristicks jeg bestilte i Tokyo i 1983, da jeg fandt ud af, at jeg ville være kok. Det er det tætteste, jeg kommer, på dengang, mine øjne lyste op. Alt andet har bare været en vej til at komme hertil,“ siger Jens Rahbek. Sushi-succes Sammen med sin bror Kim voksede han op med en japansk mor og en dansk far, der ejede en fiskefabrik. Forældrene mente, at danskerne ville tage godt imod den japanske spise. Og de fik ret. I 1994 åbnede brødrene Sticks'N'Sushi i Nansensgade i det centrale København. Restauranten blev hurtigt en succes med flere hunderede ansatte, og medierne døbte Jens Rahbek ’Sushikongen’. Men mens broderen overtog Sticks'N'Sushi, der i dag består af ti restauranter fordelt i København, Nordsjælland og England, søgte Jens Rahbek nye udfordringer. Han åbnede siden de japanske gourmetrestauranter Ebisu og Etika i København. Og sidste år rykkede han til Papirøen i København for at servere streetfood. I slutningen af 2014 kom Uffe Gebauer Thomsen, økonomi- og administrationschef i Campus Service, tilfældigvis forbi hans madbod på Papirøen. Han mente, at det ville være fantastik, hvis Jens Rahbek kom til DTU med sit gadekøkken. Og efter en kort betænkningstid flyttede Jens SUSHIKONGE Den erfarne kok Jens Rahbek har haft ansvar for flere hundrede ansatte på Sticks'N'Sushi. Nu serverer han mad fra det japanske gadekøkken i en container på Lyngby Campus. PRIVATFOTO 18  |  CAMPUSLIV / CAMPUS LIFE  |    NR. 8·2015


dtuavisen1508
To see the actual publication please follow the link above