Page 10

dtuavisen1509

■■Kort nyt Idéer og forretning Skylab fejrer et-års fødselsdag DTU’s smeltedigel for studenterinnovation og entreprenørskab, Skylab, fejrede i begyndelsen af oktober etårs fødselsdag med pitchbar, keynotes og barbecue. Over 40.000 studerende, investorer og virksomheder har været forbi Skylab, siden det åbnede dørene første gang i 2014. Workshop giver inspiration Det Grønne Iværksætterhus tilbyder en fire-timers workshop til nyetablerede virksomheder, der har lyst til at blive klogere på, hvordan man bl.a. samarbejder med frivillige eller virksomheder omkring udviklingsprojekter. Underviser er Flemming Wittrup, som rådgiver om innovation med fokus på de menneskelige relationer. Workshoppen finder sted 25. november i Det Grønne Iværksætterhus i Roskilde. Hold øje med kalenderen på dgih.dk. Nyt center på Scion DTU FMC Corporation etablerer europæisk hovedkontor og forskningscenter i Scion DTU i Hørsholm. FMC Corporation er en specialvirksomhed, der servicerer landbrugs-, industri- og forbrugermarkeder globalt med innovative løsninger, fremgangsmåder og kvalitetsprodukter. Det nye center samler ansatte, som på nuværende tidspunkt arbejder forskellige steder i Europa og i USA. Dansk thoriumenergi anbefalet i britisk energirapport I en rapport udarbejdet af Energy Process Development Ltd. og finansieret af den britiske stat fremgår det, at det danske Seaborg Technologies kan blive en del af Storbritanniens næste energieventyr. Rapporten omhandler en ny teknologi, kaldet flydende salt-reaktorer, der kan producere store mængder energi på en sikker, økonomisk og bæredygtig måde. Rapporten anbefaler, at Seaborg Technologies design er en god kandidat til at videreudvikle teknologien til Storbritannien. Bag Seaborg Technologies står bl.a. Troels Schönfeldt og Esben B. Klinkby fra DTU Nutech. Skylab celebrates one-year anniversary · Workshop provides inspiration · New centre at Scion DTU · Danish thorium energy recommended Big data kan give sundere fødevarer PRODUKTION Hvis fødevaresektoren kobler data fra hele sin produktionskæde kan det give mere effektiv produktion og bedre fødevarer. Det viser en ny rapport, som bl.a. DTU står bag. Big data fra landbruget kan bruges til at forbedre dyresundhed og fødevarekvalitet. Big data from the agricultural sector can be used to improve animal health and food quality. Big data may lead to healthier foods PRODUCTION The food industry has the potential to improve productivity by up to five per cent by using big data to optimize production, boost food quality and safety, and improve the health of both people and animals. This is one of the findings of the report Big Data fra jord til bord (Big data from farm to table) recently been published by DTU, backed by SEGES/the Danish Agriculture & Food Council and the Danish ICT and Electronics Federation. The purpose of the report is to chart the potential for innovation and growth in the food industry, by utilizing big data in a variety of areas, such as the production of pigs, cattle, and poultry. ■■Få mere at vide Bjarne Kjær Ersbøll, professor, DTU Compute, bker@dtu.dk Mads H. Odgaard, projektleder, Afdeling for Innovation og Sektorudvikling, maod@dtu.dk Download rapporten „Big Data fra jord til bord“ på l.dtu.dk/jj83. SEGES er det tidligere Videncenter for Landbrug, der er fusioneret med Videncenter for Svineproduktion under Landbrug & Fødevarer. ’Seges’ betyder ’korn’ på latin. “Consumer health is one of the areas that stands to benefit from radically innovative use of big data,” says Professor Jørn Smedsgaard from DTU Food. “An increasing number of Danes are being diagnosed with diet- and lifestyle-related illnesses. They currently have to make do with guidelines based on broad, general observations.” 101 patentidéer er indberettet på DTU fra årsskiftet og frem til 20. oktober 2015. I samme periode sidste år blev der indberettet 103 patentidéer. ■■News in brief Af Christina Tækker Fødevaresektoren kan forbedre sin produktivitet med op til fem procent ved at udnytte big data til at optimere produktionen, forbedre fødevarekvalitet og -sikkerhed og øge sundheden hos både dyr og mennesker. Det viser rapporten ’Big Data fra jord til bord’, som netop er blevet offentliggjort af DTU, SEGES/Landbrug & Fødevarer og DI ITEK. Formålet med rapporten er at kortlægge potentialet for innovation og vækst i fødevaresektoren ved at udnytte big data inden for forskellige områder, herunder produktionen af svin, kvæg og fjerkræ. Rapporten beskriver blandt andet en idé om at udvikle værktøjer til at indsamle og anvende realtids-data, som landmænd kan bruge til at forbedre sundhed og produktivitet i svinebesætninger. En anden idé går ud på at bruge sensorer til at optimere fodringsstrategier og øge sundheden og dyrevelfærden i kvægbesætninger. Rapporten lancerer desuden en idé om at kombinere oplysninger om kost hos mennesker med sundhed via forskellige teknologiske platforme som apps. „Forbrugersundhed er et af de områder, som kan få gavn af en radikalt nyskabende brug af big data,“ siger professor Jørn Smedsgaard fra DTU Fødevareinstituttet. „Et stigende antal danskere får konstateret kost- og livsstilsrelaterede sygdomme som diabetes og hjertekarsygdomme. De må i dag nøjes med en vejledning baseret på brede gennemsnitsbetragtninger, men ved at kombinere f.eks. sundhedsdata med faktiske kost- og motionsvaner (måske fra personlige sensorer) kan der gives meget mere personlige anbefalinger og dermed en værdiskabende forbedring af livskvaliteten,“ siger han. Øger konkurrenceevnen Med fødevaresektorens betydning for Danmarks nationaløkonomi, valutabalance og ikke mindst beskæftigelse er det vigtigt, at den styrker sin internationale position. Big data kan løfte sektoren fra effektivisering til innovation og derved blive en driver for konkurrenceevnen. Koncerndirektør på DTU Niels Axel Nielsen uddyber: „Ved at bruge big data har vi mulighed for at give et væsentligt bidrag til at øge konkurrenceevnen og indtjeningsevnen i fødevaresektoren. Gennem dette sektorudviklingsprojekt har vi derfor identificeret ti forsknings- og udviklingsprojekter med konkrete forretningsmæssige anvendelser af big data, og DTU ser frem til at bidrage med den overordnede tekniske forskning i den forbindelse.“ Nyt DTU-center for big data FORANKRING Et center med fokus på Big data skal klæde de studerende på til at løse store problemer. Af Christina Tækker Big data går ud på at organisere og analysere meget store datamængder fra mange forskelligartede kilder ved at udvikle og bruge avancerede algoritmer og matematiske modeller. Dermed kan man løse store komplekse problemer og finde nye forretningsmæssige potentialer inden for f.eks. fødevare-, transport- og energisektoren. „Med et nyt center ønsker vi at forankre forskningen i big data på DTU og udvikle og vedligeholde et stærkt kursusudbud på området. Dermed bliver vores studerende klædt på til at anvende og udvikle nye værktøjer til at løse store komplekse problemer,“ siger professor og viceinstitutdirektør Jan Madsen. ■■Få mere at vide Jan Madsen, professor, DTU Compute, jama@imm.dtu.dk 10  |  INNOVATION / INNOVATION  |    NR. 9·2015 FOTO SCANPIX


dtuavisen1509
To see the actual publication please follow the link above