Når det handler om fødevareinnovation
og udvikling af fremtidens fødevarer,
ser store dele af verden mod Danmark.
Maden skal være velsmagende og give
oplevelser, den skal være sikker at
indtage, og den skal nedbringe risikoen
for livsstilssygdomme og øge vores
velbefindende. Samtidig skal maden
være produceret på en skånsom måde,
der udnytter ressourcerne optimalt og
belaster miljøet mindst muligt. Ved at
læse Fødevarer og Ernæring kan du
være med til at sikre, at de fødevarer, vi
spiser, er af høj kvalitet og ikke udgør
nogen sundhedsrisiko.
Hvad lærer du?
Bacheloruddannelsen Fødevarer og
Ernæring foregår som et samarbejde
mellem to universiteter – Danmarks
Tekniske Universitet og Københavns
Universitet. Uddannelsen handler om
fødevareproduktion og -teknologi,
fødevaresikkerhed, fødevarekvalitet,
sundhed og ernæring, alt efter hvilken
specialisering du vælger. Det er studiet
for dig, der vil have et solidt, naturvidenskabeligt
fundament til at udvikle
fremtidens fødevarer. Uddannelsen
går i dybden med, hvordan den mad,
vi spiser, bliver til, hvad den består af,
hvordan den forarbejdes bedst muligt i
forhold til at opnå god tekstur, smag og
sundhed, og hvordan den i sidste ende
bliver optaget og udnyttet i kroppen.
Studiets opbygning
På uddannelsens første år har du en
række naturvidenskabelige grundfag
som kemi, matematik, fysik og cellebiologi,
som du får brug for i resten
af din uddannelse. Herefter vælger
du en specialisering, f.eks. ’Sundhed
og ernæring’, hvor du fokuserer på,
hvordan fødevarernes ernæringsmæssige
sammensætning påvirker sundhed
og livskvalitet eller ’Kvalitet og teknologi’,
hvor du får redskaber til at løse
problemer relateret til fødevarer, fødevarefremstilling
og sundhed. Undervejs
i studiet kan du vælge at bruge et halvt
år i praktik i en fødevarevirksomhed,
hvor du bruger din viden i praksis og
får titlen 'Fødevareingeniør'.
Hvad kan du blive?
De fleste, der tager en bacheloruddannelse
i Fødevarer og Ernæring, vælger
at læse videre på en kandidatuddannelse.
Alt efter hvilken specialisering
du vælger, kan du læse videre til f.eks.
kandidat i human ernæring eller
klinisk ernæring på KU eller måske
specialisere dig indenfor fødevareinnovation
og sundhed. Du kan også tage
en kandidat i fødevarevidenskab på
KU eller fødevareteknologi på DTU.
Fødevareindustrien er et af Danmarks
vigtigste erhverv, og med en fødevareuddannelse
har du mange muligheder.
Du kan f.eks. blive produktudvikler,
fødevarekonsulent eller forsker, eller
du kan arbejde med kvalitetsstyring og
ledelse i fødevarevirksomheder. Du kan
også vejlede om sundhed og ernæring,
f.eks. som sundhedskoordinator, være
med til at udvikle nye fødevarer eller
beskæftige dig med offentlig fødevarekontrol
og forvaltning.
Sommeroptag
Studiestart
2. september 2019
Læs mere om optag på dtu.dk/optag
Niveaukrav
Matematik A
Fysik B eller geovidenskab A
Kemi B eller bioteknologi A
Dansk A
Engelsk B
Desuden skal du have et eksamens-
gennemsnit på mindst 6,0 (før evt.
hurtigstartsbonus).
Anbefalede studieforløb
Du kan f.eks. vælge at specialisere
dig inden for:
Sundhed og ernæring
Kvalitet og teknologi
Fødevareingeniør (ekstra ½ år)
Uddannelsessamarbejde med KU
Uddannelsen er et samarbejde mellem
Københavns Universitet og DTU. Du bliver
optaget på Københavns Universitet, men
følger kurser på begge universiteter. På
optagelse.dk, hvor du søger optagelse, finder
du retningen under Københavns Universitet.
BACHELOR – 3 ÅR
113