Vil du være med til at udvikle nye fødevarer
og sikre, at de fødevarer, vi spiser,
har en god kvalitet og ikke udgør en
sundhedsrisiko? Vil du lave kvalitetsstyring
i en moderne fødevarevirksomhed?
Så er Fødevaresikkerhed og -kvalitet
den rette uddannelsesretning for dig.
Uddannelsen er et samarbejde mellem
DTU og Københavns Universitet.
Hvad lærer du?
På Fødevaresikkerhed og -kvalitet lærer
du, hvordan du kan sikre og undersøge
kvaliteten af vores fødevarer. Du får
brede, tværfaglige kompetencer inden
for mikrobiologi, kemi og produktion
samt kendskab til ernæring og risikovurdering
– det er alt sammen discipliner,
der bruges i moderne risikobaseret
styring og kontrol af fødevarekvalitet
og -produktion. Du lærer f.eks. om
råvarernes kvalitet, fødevaresikkerhed
og det ernæringsmæssige indhold, som
handler om, hvordan de kemiske stoffer
og sygdomsfremkaldende bakterier, der
findes i vores mad, påvirker os mennesker.
Du lærer at finde frem til de ting,
der kan udgøre en sundhedsrisiko, ved
at analysere hele produktionskæden fra
råvaren til det endelige produkt – det, vi
kalder ’fra jord til bord’.
Studiets opbygning
På 1.-3. semester har du obligatoriske
kurser på DTU inden for bl.a. kemi,
mikrobiologi, matematik, toksikologi og
fødevareproduktion. På 4. semester skal
du studere på Københavns Universitet
(Det Natur- og Biovidenskabelige
Fakultet). Fra 5. semester starter et
1,5-års forløb med industrikontakt. Du
vil lære om innovation i samarbejde med
industri, komme i praktik på 6. semester
hos f.eks. Novo Nordisk, Danish Crown,
Fødevarestyrelsen eller hos mindre
innovative fødevareproducenter. Du af-
slutter din uddannel se med dit diplom-
ingeniørprojekt på 7. semester. Sidst på
uddannelsen kan du via tilvalgsfag vælge
det, som du vil specialisere dig inden for.
Hvad kan du blive?
Med en uddannelse i fødevaresikkerhed
og -kvalitet kan du søge job inden for
DIPLOMINGENIØR – 3½ ÅR
fødevareproduktion og -kontrol i det
offentlige eller i fødevareproducerende
private virksomheder. Du kan være
med til at udvikle nye produkter i nyopstartede
virksomheder, men du kan
også bruge dine kvalifikationer inden
for biologisk og farmaceutisk produktion.
Du kan f.eks. få job som analytisk
medarbejder i fødevareindustrien, som
medarbejder i Fødevarekontrollens
regionslaboratorier eller Fødevarestyrelsen
eller som kontrolmedarbejder i
den farmakologiske industri.
De første to semestre
Sommeroptag
Studiestart
2. september 2019
Læs mere om optag på dtu.dk/optag
Der er to mulige indgange til
Fødevaresikkerhed og -kvalitet:
Niveaukrav 1
Matematik A
Kemi B eller bioteknologi A
Engelsk B
Niveaukrav 2
Matematik A
Kemi C
Biologi B
Engelsk B
Specialiseringer
Du kan specialisere dig i sidste del af
studiet gennem dit valg af tilvalgskurser,
din ingeniørpraktik og dit
diplomingeniørprojekt. På den måde
kan du skabe din egen profil ud fra de
områder, der interesserer dig mest.
Et studieår består af to semestre.
På hvert semester har du kurser om
forskellige emner. Arbejdsbelastningen
på et kursus beskrives ved
hjælp af ECTS-point. 60 ECTS-point
svarer til et års fuldtidsstudier.
1. SEM.
Basismat 1
5 ECTS-point
Grundkursus i fødevareanalyse
12,5 ECTS-point
Introduktion
til fødevarer
5 ECTS-point
Almen kemi
5 ECTS-point
Uorg. kemi
2,5 ECTSpoint
2. SEM.
Biologisk kemi
7,5 ECTS-point
Fødevarekemi og kemiske analyser
15 ECTS-point
Organisk kemi
7,5 ECTS-point
Vil du vide mere?
Se filmen og læs mere om
Fødevaresikkerhed og -kvalitet
på dtu.dk/fodevare
39